Fair Investments Logo.png

Vilken ränta ska man använda för att ta hänsyn till att olika typer av bolag har olika risk?

Hur ska man resonera kring vilken ränta man ska nyttja vid själva värderingen? Rimligtvis ställer man olika krav på olika typer av bolag och beroende på marknad och risk...


Kutym i branschen är att använda WACC. Jag gillar dock inte det rakt upp och ner.

Gör du en känslighetsanalys så varierar bolagets värde då oerhört i värde med små förändringar i antagandena. Det brukar vara ett bra tecken på att du ska använda en annan modell.


WACC gynnar dessutom bolag som har en optimerad kapitalstruktur. Belåning är bra enligt skolbok. Själv föredrar jag konservativa balansräkningar. Jag tror inte på hypotesen om en effektiv marknad. Modellen är intressant i sig, men modellens antaganden innebär att den fungerar illa i praktiken. Den säger till exempel att du får högre avkastning ju mer risk du tar. Det stämmer inte. Lågvolatila aktier är oftast undervärderade och ger högre avkastning.


Jag föredrar enkla modeller före komplicerade modeller: Jag använder därför istället mitt eget avkastningskrav för att ta reda på vad kassaflödena från bolaget är värda idag.

Du kan också göra olika kassaflödesscenarior för att hänsyn till olika spridning.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER