Fair Investments Logo.png

Varning för Indexfonder och ETF:s

I en uppåtgående marknad är en indexförvaltning med låga avgifter en jättebra förvaltning. Varför? Du får tillgång till det momentum som aktiemarknaden befinner sig i och får vara med när börsen går upp. Du är dessutom mitt i den trygga flocken. De bolag som går upp mest och är populärast får du mer och mer exponering mot, dessutom till en låg avgift. Du kommer tycka att det är mycket trevligt, tills det vänder…


När du köper en indexfond investeras en större del av ditt kapital i de största bolagen och en mindre del i de mindre bolagen, oavsett vilken värdering de olika företagen har. Det leder till att de största bolagen i indexet får en större vikt i din portfölj än vad de förtjänar.


Det känns inte som sunt förnuft. När spekulerare köpte IT- och Telekombolag så att priserna ökade till astronomiska nivåer år 2000, så blev dessa bolag de största vikterna i indexet vilket i sin tur innebar att du köpte mer av dem eftersom du köpte indexet.


Slutsatsen är att du blev girig när andra blev giriga och rädd när alla andra blev rädda: det vill säga motsatsen till Warren Buffetts råd.


Vi backar bandet och ser hur bra det har varit att äga index historiskt:

• Var det en bra idé att äga index år 2000 när mer än 50% av S&P 500 var techbolag?

• Var det en bra idé att äga index år 2008 när 40% av S&P 500 var finansiella bolag?

Nej, det är klart att det inte var.


Men det var precis det du gjorde om du ägde en indexfond. Indexinvestering till låga avgifter är bättre än att indexinvestera till höga avgifter i falskt aktiva fonder. Det är dock ett dåligt argument att använda för att investera ditt kapital i en indexfond/ETF. Problemet med en indexinvestering är att den inte tar hänsyn till värderingen. Indexinvesterare försöker inte komma fram till marknadens värde eller värdet på aktier. De reflekterar bara den kollektiva bilden som tänkande förvaltare kommer fram till.


Indexinvesterare åker med andra ord snålskjuts på andras arbete. Ju färre tänkande investerare som det blir kvar, desto mindre effektiv blir marknaden. Därmed ökar risken på lång sikt för stora ras, vilket i sin tur leder till ökade möjligheter för tänkande förvaltare.


Slutsats: När alla ”förståsigpåare” talar sig varma gällande indexförvaltning är det viktigt att komma ihåg att indexnära förvaltning är bra i en marknadssituation där de aktier som ingår i indexet samtidigt är lågt värderade. Ett index med högt värderade aktier kommer på sikt bli en dålig investering. Indexfondsäljare vill inte att du ska veta att det är priset du betalar som bestämmer vilken avkastning du kommer att få. Om du betalar för mycket så kommer du att få en låg avkastning.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER