Fair Investments Logo.png

Varför slår så få index? Orsaken ingen talar om...

Vid en jämförelse mellan aktiva och passiva fonder har världen börjat upptäcka att de aktivt förvaltade fonderna sällan ger högre avkastning än indexfonderna.


Det som dock inte kommer till allmänhetens kännedom är de underliggande orsakerna till detta.

En stor del av de fonder som finns med i undersökningarna och räknas som ”aktiva fonder” är i själva verket förklädda indexfonder med avgifter som aktiva fonder.


Resultatet för dessa fonder är givet i förhand

=> index minus avgifterna.


Anledningen till att det finns så många förklädda indexfonder är att nuvarande avgifts- och incitamentsstrukturer inom kapitalförvaltningsbranschen i princip omöjliggör även för förvaltare av aktivt förvaltade fonder att bedriva aktiv förvaltning.


Det är inte logiskt att bedriva aktiv förvaltning när förvaltaren (oavsett prestation) får en fast avgift eftersom han då skulle ta en stor risk som han inte skulle få något extra för att ta.


I rapporten ”Indexing and Active Fund Management: International Evidence” kommer forskarna fram till att Sverige har sämst fondkonkurrens av 32 länder i undersökningen. Få fonder visade sig vara äkta aktiva fonder.


Trots att indexfonder har en låg kostnad ifrågasätter jag starkt om det är en bra idé.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER