Fair Investments Logo.png

Recept på hur du snabbt kan tjäna 30 miljoner?

->Köpare av aktier gillar multiplar.


Låt oss säga att de kommit fram till att EBITDA är en supermultipel att använda. Låt oss anta att de värderar alla bolag i branschen till 10 X EBITDA.


Förutsättningar


Bolaget Smin-Kagrisen AB


EBITDA 10 MSEK Bolaget äger fastigheten de sitter i.

Fastigheten har ett marknadsvärde på 50 MSEK

Du köper Smin-Kagrisen för 100 miljoner eftersom alla säljare av bolag använder sig av tumregeln att sälja för 10 X ebitda. (10*10= 100).


Du ändrar inte kapitalstrukturen i bolaget. Du bestämmer dig istället för att göra en sale-leaseback transaktion. Du betalar 2 msek om året i hyra till en köpare av fastigheten.


Du säljer därför fastigheten för 50 MSEK.


Du bestämmer dig därefter för att sätta Smin-Kagrisen på börsen. Investmentbanken du anlitar gör snygga broschyrer och deras analytiker slår på "prognostiseringstombolan". Analytikerna värderar nu bolaget till 8 msek *10 dvs 80 msek (hyreskostnaden minskar värdet.)


Du betalade 100 msek för bolaget och fick först 50 miljoner för fastigheten och därefter 80 msek när du satte bolaget på börsen. En nätt vinst på 30 msek.


Ovanstående historia illustrerar varför det är en mindre bra ide att jämföra olika bolag enbart utifrån en multipel.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER