Fair Investments Logo.png

Nyckeltal säger ingenting om du inte förstår vad som påverkar dem

Vissa bolag har tillgångar som skrivs av trots att värdet på tillgångarna ökar varje år. Dessa bolag får en bokföringsteknisk avskrivningskostnad som sänker vinsten. Det resulterar i att P/E-talet blir konstlat högt.


Ett exempel på ett sådant bolag är American Tower.

Ett bolag som satsar en stor del av sitt kassaflöde i nya investeringar för att i framtiden öka kassaflödet är skyldiga att bokföra dessa investeringar som en kostnad i resultatet, vilket sänker vinsten. P/E-talet blir då konstlat högt. Exempel på sådana bolag är Visa, Mastercard och Amazon.


Ett företag som har ett lågt P/E-tal skulle kanske ha ett mycket högre P/E-tal vid en korrekt resultaträkning, eftersom bolaget lever på lånad tid. Bolaget har en affärsmodell som är svag där en konkurrent kan komma och överta positionen. Då finns det inget P/E-tal som är tillräckligt lågt för att det ska vara värt att köpa.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER