Fair Investments Logo.png

Många fonder har stora dolda kostnader

Kostnad per aktieslag som omsätts:

  • Courtagekostnad 0,3%

  • Spreadkostnad (skillnad köp och säljkurs) 0,75%

  • Prispåverkan 0,25%

  • Valutaväxlingskostnad 0,3


En fond har med andra ord, med mina antaganden, en dold kostnad på ca 1,6% för varje innehav den omsätter.


Såg en undersökning att en fond omsätter sin portfölj till ca 80% per år i snitt. Det är chockerande att fondbolagen hittar nya bolag som är bättre än de som de redan valt, 4 av 5 gånger varje år. Om de omsätter portföljen till 80% så får du ca 1,3% i ytterligare kostnader. (80%*1,6%)


Tänk dig att du anlitar en rådgivare som ska välja ut 10 bolag som han ska investera i. Varje år kommer han tillbaka till dig och säger att han ångrat sig och nu vill byta ut 8 av de 10 bolag som han köpt åt dig eftersom han plötsligt hittat bättre bolag.


Mitt råd är att söka fonder som har lägre än 20% i omsättningshastighet. De äger med andra ord sina aktier i snitt minst 5 år.


Amatörer som inte yrkesmässigt arbetar med kapitalförvaltning (till exempel de flesta som handlar på Avanza och Nordnet) tror jag i stor utsträckning är lika eller ännu mer oseriösa. Antingen är de omedvetna eller så låtsas de som att kostnaderna inte finns.


Strutsar.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER