Fair Investments Logo.png

Ingen kan tänka sig en värld utan...

En affärsmodell jag gillar är rakhyvel-rakblads modellen. Om du får kunderna att äga dina rakhyvlar så kan du få dessa att köpa dina rakblad.


Ett rakhyvels-rakblads bolag är Apple. Hur kommer Apple klara sig när deras rakhyvlar (Iphone 10) säljer sämre?


Om du ser ut genom backspegeln så har Apple haft en raketresa. Apple har dock kraftigt bromsat in efter Jobs död. Nu när deras rakhyvlar säljer sämre så är hela ekosystemet i fara.


Många sätter nu sin tillit till serviceintäkterna men de är en funktion av deras ”installed base/rakhyvlarna”. Den delen prövas nu. Blir intressant att följa Spotifys stämning till EU-konkurrensmyndighet. Monopolställningen och höga priset är på tapeten.


Jag är nöjd med min telefon och jag tänker inte sälja den sitter du och tänker. Det behövs inte. Det räcker att du köper en telefon var fjärde år istället för vartannat år för att intäkterna skall halveras. Utan telefonförsäljning -ingen intäkt att boka.


Jag har därför svårt att se på Apple som ett bolag med låg risk. En av mina läromästare Warren Buffett äger dock mycket i Apple.


Värderingen och kurs dubblades förra året.


Bolaget stod stilla.


Ingen kunde tänka sig en värld utan Nokia telefoner


Ingen kunde tänka sig en värld utan sin Blackberry


Ingen kan tänka sig en värld utan iphones

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER