Fair Investments Logo.png

Hur skapas värde i ett bolag?

Jag förenklar ner till kärnan.


Bolag har en avkastning på sitt investerade kapital. De har också en kostnad för det kapitalet.


Avkastning på kapitalet - kostnad för kapitalet = värdeskapandet


Tricket är att bolaget skapar så stor skillnad mellan avkastningen och kostnaden som möjligt. Sen gäller det att kunna få till den skillnaden i så många år som möjligt. Ju högre skillnad och desto längre bolaget lyckas hålla konkurrenterna borta desto högre värde skapar bolaget.


När bolaget skapat värde är det viktigt att bolagets ledning bryr sig om mig som aktieägare. Om ledningen roffar åt sig blir jag utan. Richard Bråse har idag skrivit en artikel om Catena Media där han beskriver hur illa det kan gå. Förvärvande bolag är i regel mycket riskfyllda.


Det är superviktigt att ni undersöker att ledningen är disciplinerad i sina köp och att de har aktieägarnas intresse i första rummet. Catena Media caset beskriver en odisciplinerad förvärvsstrategi och en ledning som är sig själv närmast.


Jag ser ofta imperium som byggs i syfte att gynna ledningen. Ledningen kan kräva högre ersättning när de leder ett större bolag.


Hur kan aktieägarna tillåta det, frågar du? Indexhysterin har lett till svaga aktieägare.


Därför kan bolagsledningar fortsätta råna bolag.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER