Fair Investments Logo.png

Hur kan en stark BNP-rapport sänka aktiemarknaden?

Orsaken är att en stark ekonomi får två konsekvenser för marknaden. Konsekvenserna startar sedan en dragkamp om vem som vinner.


Konsekvens 1: Bolagen får förutsättningar för att sälja mer av sitt erbjudande i en stark ekonomi.

Konsekvens 2: En stark ekonomi kan driva upp inflationen som då höjer räntan. Aha, om räntan höjs så blir de värdena jag ska diskontera lägre.


Bolagets värde = Framtida kassaflöde/ diskonteringsräntan

Vilken av konsekvenserna som får störst betydelse för aktiemarknaden beror på var vi befinner oss i konjunkturcykeln.


I en lågkonjunktur betyder oftast en stark BNP-rapport stigande aktiekurser eftersom konjunkturcykeln påverkar högre framtida kassaflöden betydligt mer än den högre diskonteringsräntan.

I en lågkonjunktur betyder omvänt en svag BNP-rapport sjunkande aktiekurser eftersom lägre framtida kassaflöden får större betydelse än en lägre diskonteringsräntan.


I en högkonjunktur betyder oftast en stark-BNP rapport sjunkande aktiekurser eftersom de högre framtida kassaflödena får lägre betydelse än den högre diskonteringsräntan. Orsaken är att marknaden på toppen av en konjunkturcykel är mer oroad för inflationshotet.
Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER