Fair Investments Logo.png

Få saker är så missförstådda som valutans effekt på investeringar

Få saker är så missförstådda som valutans effekt på investeringar. Ett vanligt exempel är att media lyfter fram att svenska börsen ökat ca +12% i år, likvärdigt med amerikanska börsen som också skall ha ökat ca 12%. Jag tycker det är mer Fair att berätta att den amerikanska börsen ökat +21%. Istället för att vagga in svenskarna i det förträffliga med att alltid köpa svenskt. (Mediahusen kanske säljer annonser enklare om vi har svensk fokus?)


Skillnaden mellan 21% och 12% är över 70%! Orsaken till att media visar ca 12% är att de visar avkastningen i lokal valuta dvs i kronor respektive dollar. Äpplen jämförs med apelsiner. De tar inte hänsyn till att dollarna ökat drygt 8% mot kronan.


Det är ungefär som att media skulle göra ett reportage där de jämför mjölkpriset på ICA och Konsum. Deras slutsats i artikeln skulle vara att mjölken kostar 10 kr/liter på Konsum. Scoopet i artikeln skulle vara det skandallösa att mjölkpriset var ca 8% dyrare på ICA. Ingenstans i artikeln skulle det stå att de jämförde priset i kronor på COOP men i dollar på ICA.


Märklig värld vi lever i…

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER