Fair Investments Logo.png

En hypotes är ett antagande om verkligheten

En hypotes ska prövas.


Inom matematiken är detta självklart, men inom stora delar av finansbranschen verkar den lilla detaljen ha glömts bort.


När jag till exempel gjorde mitt branschprov (Swedsec) för att få verka i branschen så hade jag först fel när jag gjorde träningstentorna. Det berodde på att jag svarade utifrån min egna tro, medan provkonstruktören utgått ifrån att marknaden är effektiv. När jag intalade mig själv att marknaden var effektiv så fick jag rätt på frågorna.


Hypotesen om den effektiva marknaden säger att all relevant information redan reflekteras i aktiepriset. Det är enligt hypotesen omöjligt att köpa undervärderade aktier eller sälja aktier till överpriser eftersom priset reflekterar all info.


Om marknaden var effektiv i praktiken:

  • Varför sker det då så många transaktioner på börsen?

  • Varför skulle någon i det fallet vilja handla?


Enda orsaken jag kan komma på är för att komma åt aktiers riskpremie och du vill byta tillgångsslag. Det rationella beslutet förklarar dock inte dagens extremt höga transaktionsvolymer.

Volymerna som går in i indexfonder, ETF:er och indexnära fonder är idag i klar majoritet.


Hur tänker ni som investerar i dessa? Jag vill förstå, är inte ute efter att ironisera.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER