Fair Investments Logo.png

Det är när börsen backar du ser vad din kapitalförvaltare är värd

Det finns nog många investerare som är lite omskakade efter den senaste börsnedgången. Jag vill passa på att kommentera detta genom att berätta en historia.


Året är 1999. När du träffar din kapitalförvaltare i slutet av året meddelar han dig att index gått upp +76%, men att din portfölj bara ökat +16%. Tänk dig in i situationen. Hade du givit honom chansen att fortsätta få förvalta ditt kapital?


Kapitalförvaltaren råkade vara världens bästa förvaltare Warren Buffett, och den berömda finanstidningen Barons suckade mycket riktigt: "What’s wrong W?”


De följande tre åren rasade Nasdaq med 60% medan Buffets bolag, Berkshire Hathaway (B.H), gick upp 40%. Skillnaden är ännu större än den ser ut. För om Nasdaq minskade från 100 till 40, så ökade Buffets samtidigt från 100 till 140. Buffett levererade en skillnad på 350% bättre än flocken.


Det är väldigt låg sannolikhet att lyckas slå index varje år. Orsaken är att olika trender sveper över börsen. Det är nästan omöjligt att fånga alla dessa börsens nycker. Ett år är inte tillräcklig tid för att utvärdera en förvaltare. Utvärdera istället investeringsfilosofin.


Vanligast är att duktiga förvaltare underpresterar under tider då börsen går starkt. Det är under dessa perioder som de bästa förvaltarna skapar överavkastning. Genom att undvika alla trender som inte är underbyggda av riktiga värden.


Det är när börsen rasar och tidvattnet försvinner ut som det visar sig vilka som badat nakna. Jag har slagit index sedan 2011 — men hur går förvaltningen när tidvattnet försvinner?
Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER