Fair Investments Logo.png

Överdriven sagoläsning till barn leder till galna förvärv när de blir vuxna

I sagorna letar prinsessorna efter grodor att kyssa. I företagsvärlden är det mest manliga chefer som roar sig med att kyssa grodor. De verkar tro att kyssen ska förvandla grodorna till prinsar. De är övertygade om att deras intellekt och smartness ska förtrolla bolaget de köper. De kysser många men vi ser få förvandlingar.


Istället slutar det med att de fyller hela företagsgruppen med (kyssta men oförvandlade) grodor. Grodorna kan döljas i balansräkningen (i källaren). Det dyker inte upp förrän en revisor tvingar bolaget att lyfta fram de verkliga värdena eller när en ny chef tillträder som vill rensa bort förra chefens grodor före hen flyttar in.


Det förrädiska för investerare i dessa bolag är att det kan ta mycket lång tid före grodorna upptäcks.

Chefer med en övertro på sin egen förmåga löper störst risk att betala för mycket för förvärv. Förvärv som blir värdeförstörande. Extern finansiering eldar på ”mordbranden”.


Det går så klart som vanligt att hitta undantag. Det finns chefer som har en speciell ”kyssteknik”. De kan förvandla grodorna till prinsar. Oerfarna investerare gör dock klokast att undvika bolag med förvärvsstrategi eftersom de flesta sagor inte blir verklighet.

Vem är du?

Vi vill veta mer om dig och dina drömmar

Hör av dig i kontaktformuläret nedan så svarar vi inom kort

*När du fyller i formuläret samtycker du till att vi sparar dina kontaktuppgifter under den period som krävs för att vi

ska komma i kontakt med dig. Dina uppgifter behandlas konfidentiellt och används endast i syftet att kontakta dig för ditt ärende. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter genom att maila info@fairinvestments.se. 

Läs mer om vår integritetspolicy här

© Fair Investments Sweden AB. All rights reserved. 

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER